ΔΩΡΕΑΝ ΑΠΟΣΤΟΛΗ ΣΕ ΟΛΕΣ ΤΙΣ ΠΟΛΕΙΣ
Το καλάθι μου

Το καλάθι σας είναι άδειο.

Αρχική / Blog / Συντήρηση ορχιδέας
Πίσω στο blog

Συντήρηση ορχιδέας

Συντήρηση ορχιδέας

Αν προβληματίζεστε στο πως να συντηρήσετε την ορχιδέα παρακάτω θα βρείτε όσες οδηγίες συντήρησης για ορχιδέα φαλένοψις χρειάζεστε:

Ιανουάριος / Φεβρουάριος

Phalaenopsis Τώρα είναι το κορύφωμα ανάπτυξης των στελεχών, με τα πρώτα φυτά να βρίσκονται σε ανθοφορία.

Η στερέωση των φυτών  πρέπει να γίνει τώρα. Η σωστή στερέωση  θα δώσει καλύτερη οπτική εικόνα και θα είναι ευκολότερη η μεταφορά του φυτού. Προσοχή στο πότισμα είναι ζωτικό να μην πειραχθούν τα λουλούδια και να μη γίνουν ζημιές , αλλά και στο σάπισμα των ριζών. Καθαρίστε τα μαραμένα λουλούδια για την αποφυγή μολύνσεως από Βοτρύτη. 

Μη μεταφυτεύετε αυτό το μήνα.

Μάρτιος / Απρίλιος

Phalaenopsis Στις περισσότερες περιοχές ο Μάρτιος είναι το κορύφωμα της άνθησης για τις ορχιδέες phalaenopsis.

Το δέσιμο των στελεχών πρέπει να γίνει προσεκτικά, ώστε τα λουλούδια να έχουν την σωστή κλίση και διάταξη.

Τα ζωηρά στελέχη  απαιτούν μεγαλύτερη προσοχή. Η καλύτερη λίπανση και το πότισμα θα δώσουν  στα φυτά  την ενέργεια που απαιτούν για καλύτερα άνθη. Θυμηθείτε ότι το μεγάλωμα της ημέρας απαιτεί συχνότερα ποτίσματα και λίπανση. Προσοχή στις επιδρομές των ζωυφίων και των εντόμων που αγαπούν την περίοδο της ανθοφορίας. Τα άνθη και τα στελέχη είναι οι αγαπημένοι τους στόχοι. 

Η πρόληψη είναι ευκολότερη από την θεραπεία αυτός είναι απαράβατος κανόνας. 

Προσπαθήστε να κάνετε χρήση φυσικών προϊόντων για την απομάκρυνση των εντόμων, και μόνο όταν είναι απαραίτητο να γίνει χρήση χημικών.

Μάιος / Ιούνιος

Phalaenopsis  Εκτός από φυτά που ανθίζουν αργά , όλες οι ορχιδέες phalaenopsis  είναι έτοιμες για μεταφύτευση.

Και επειδή είναι τροπικά φυτά, είναι ευαίσθητα στο ριζικό σύστημα που μπορεί να σαπίσει και να καταστραφεί.

Τα σημείο που πρέπει να προσέξετε είναι ότι όταν οι νέες ρίζες αρχίσουν να αναπτύσσονται από την βάση του φυτού τότε είναι ο κατάλληλος χρόνος για μεταφύτευση.

Οι Phalaenopsis  που μεταφυτεύονται στο σωστό χρόνο  θα αναπτύξουν αμέσως νέες ρίζες και βλαστάρια  χωρίς να δημιουργηθεί στρες στα φυτά.  Όταν δείτε τις πρώτες ρίζες να αναπτύσσονται αρχίστε κανονικά ποτίσματα  και λίπανση  ώστε να εκμεταλλευθείτε την περίοδο ανάπτυξης. Μην υπερβάλετε στο πότισμα  και μην πιτσιλάτε τα φυτά  αυτό μπορεί να γίνει πηγή μετάδοσης ασθενειών μεταξύ των φυτών και να έχετε μεγάλο πρόβλημα.  Οι Phalaenopsis  είναι πιο ευπαθείς στους ιούς τώρα παρά στον υπόλοιπο χρόνο. Δώστε έξτρα προσοχή  για να διατηρήσετε την συλλογή σας χωρίς βακτήρια και άλλα προβλήματα.

Ιούλιος / Αύγουστος

Phalaenopsis  Στα περισσότερα αν όχι όλα τα φυτά  έχει τελειώσει η μεταφύτευση μέχρι τώρα. Αυτό και τον επόμενο μήνα τα φυτά θα δώσουν το μέγιστο στην ανάπτυξη τους . Τα νέα βλαστάρια είναι αυτά που θα δώσουν τα στελέχη με τα άνθη στην νέα περίοδο. Όσα περισσότερα φύλλα αναπτύξει το φυτό τόσο μεγαλύτερη πιθανότητα έχει να δώσει άριστα αποτελέσματα ανθοφορίας. Θα απαιτηθεί καλύτερη λίπανση αν έχουμε αυξημένη θερμοκρασία.

Σεπτέμβριος / Οκτώβριος

Phalaenopsis  Τα μπουμπούκια των φυτών που ανθίζουν αυτή την περίοδο αρχίζουν να ωριμάζουν, με τους καλλιεργητές των ψυχρών περιοχών να έχουν δει τα πρώτα άνθη. Ίσως απαιτηθεί περισσότερη ζέστη την νύχτα στις ψυχρές περιοχές.  Αρχίστε να ποτίζετε   με περισσότερη προσοχή και μειώστε την συχνότητα λίπανσης όπως και του νερού. Θα χρειαστεί έξτρα δόση σε φώσφορο και κάλιο για το φορτσάρισμα.

Νοέμβριος / Δεκέμβριος

Phalaenopsis Η μικρή διάρκεια της ημέρας και οι ψυχρές νύχτες είναι προάγγελοι ανθοφορίας στις phalaenopsis.

Στις βορειότερες περιοχές, με υγρό κλίμα, οι καλλιεργητές έχουν δει τα πρώτα άνθη και τα φυτά θα είναι έτοιμα μέχρι τα Χριστούγεννα.

Στα ανατολικά οι νύχτες πέφτουν στους 13 βαθμούς μέσα στο χώρο καλλιέργειας  και έτσι οι πρώτες ορχιδέες phalaenopsis  δεν θα ανθοφορήσουν πριν από την γιορτή του Αγίου Βαλεντίνου.

Η μείωση του αζώτου στο λίπασμα πρέπει να γίνει τώρα για να έχουμε καλύτερο αποτέλεσμα στην ανθοφορία, αυξάνοντας παράλληλα το φώσφορο και το κάλιο.  Ασθένειες και παράσιτα είναι επικίνδυνα αυτή την εποχή  και θα αυξηθούν ακόμη περισσότερο αργότερα.  Αν παρατηρήσετε προβλήματα χρησιμοποιήστε βοηθήματα με βάση το χαλκό. Δεν υπάρχει τίποτε χειρότερο από την καταστροφή των ανθών κατά την περίοδο που το φυτό είναι στην καλύτερη του εποχή..