Συνταγές με αρωματικά φυτά & βότανα!

21 Ιανουαρίου

19:06

ΔΗΜΟΣΙΕΥΤΗΚΕ: 

Τα βότανα και τα αρωματικά φυτά είναι αναμφίβολα μέρος της ζωής μας. Πολλοί από εμάς έχουμε ήδη μία "συλλογή" με κάποια από αυτά. Κάποιοι μόνο για να τα μυρίζουν, άλλοι για το φαγητό ενώ άλλοι τα έχουν μόνο για καλλωπιστικούς λόγους.
Παρακάτω θα βρείτε τις ιδιότητες τους και κάποιες ιδέες για να χρησιμοποιήσετε τα αγαπημένα σας αρωματικά σε νόστιμες παραλλαγές!

Δυόσμος - ή δύοσμος ο πιπερώδης - Menta Viridis

Ανήκει στην οικογένεια της μέντας (πράσινη μέντα)
Χρήση:
Εσωτερική: είναι τονωτικό, χωνευτικό, καταπραϋντικό του στομάχου, αντισπασμωδικό, εναντίον του λόξιγκα, βοηθά στις ημικρανίες και στον πονόδοντο εάν μασήσουμε τα φύλλα. Τα φύλλα του χρησιμοποιούνται επίσης στη μαγειρική (κεφτέδες, σάλτσες, ξίδια κλπ).
Τρόπος παρασκευής ροφήματος: για αφέψημα βράζουμε λίγα λεπτά μερικά φύλλα σε ένα μπρίκι με νερό, το σουρώνουμε και το πίνουμε ζεστό με μέλι.
Για έγχυμα βάζουμε ένα κουταλάκι του γλυκού σε ένα μπρίκι καυτό νερό και το αφήνουμε μισή ώρα.
Εξωτερική: ανακούφιση προσφέρουν τα φρέσκα φύλλα, αν τα τρίψουμε στις κλειδώσεις που πονάνε, καθώς και στο μέτωπο σε περιπτώσεις πονοκεφάλου. Σε αποστήματα βάζουμε σκόνη από τριμμένα φύλλα. Ο δυόσμος χρησιμοποιείται επίσης στη σαπωνοποιία, τη μυροποιία, τη ζαχαροπλαστική κλπ.

Θυμάρι - Θύμος ο κοινός - Thymus Vulgaris

Χρήση:
Εσωτερική: συνιστάται σε προβλήματα στομάχου και εντέρων, στην ανακούφιση από το βήχα, το συνάχι και τη γρίπη, στην τόνωση του νευρικού συστήματος και ως καταπραϋντικό. Επίσης, σε περιπτώσεις πνευματικής κατάπτωσης και στο άγχος. Χαρίζει πνευματική διαύγεια και τονώνει τα νεύρα. Χρησιμοποιείται στη μαγειρική και ως αρωματικό στις ελιές.
Τρόπος παρασκευής ροφήματος: βάζουμε ένα κουταλάκι του γλυκού θυμάρι σε ένα με μπρίκι νερό και μόλις αρχίσει να βράζει, το κατεβάζουμε και το αφήνουμε δέκα λεπτά επιπλέον. Το σουρώνουμε και το πίνουμε ζεστό με μέλι.
Εξωτερική: χρησιμοποιείται στο λουτρό για ρευματικές παθήσεις και για ξεκούραση. Βράζουμε 100γρ. θυμάρι σε ένα λίτρο νερό, το σουρώνουμε και το ρίχνουμε στο νερό της μπανιέρας.
Βοηθά στην αντιμετώπιση της τριχόπτωσης, εξαιρετικό για τον καθαρισμό των δοντιών (οι Κρητικοί τρίβουν τα ούλα τους με θυμάρι για την αντιμετώπιση της ουλίτιδας). Στοματίτιδες και ερεθισμένες αμυγδαλές αντιμετωπίζονται με γαργάρες με αφέψημα (χωρίς μέλι).
Συνταγή για κολόνια: Βάζουμε 10γρ. λουλούδια θυμαριού σε 250γρ. λευκό οινόπνευμα. Κλείνουμε το μπουκάλι με φελλό και το αφήνουμε 2-3 εβδομάδες στον καλοκαιρινό ήλιο. Στη συνέχεια σουρώνουμε.
Συνταγή για μαρινάτα φαγητά: μουσκεύουμε σε μισό λίτρο άσπρο κρασί 1 ματσάκι θυμάρι, 1 ματσάκι θρούμπη, 3-4 σκελίδες σκόρδο, 2 φύλλα δάφνης και μερικά μοσχοκάρφια.

Δεντρολίβανο - Ροσμαρίνος ο φαρμακευτικός - Rosmarinus Officinalis

Χρήση:
Εσωτερική: το ρόφημα καταπραΰνει τους σπασμούς της κοιλιάς, είναι αντιδιαβητικό και κατά του άσθματος. Το κρασί είναι τονωτικό για την καρδιά και την όραση.
Τρόπος παρασκευής ροφήματος
Αφέψημα: βράζουμε άνθη και φύλλα δεντρολίβανου (μια κουταλιά του γλυκού) σε ένα φλιτζάνι νερό και πίνουνε 2 φορές την ημέρα.
Τρόπος παρασκευής κρασιού
Βάζουμε σε ένα μπουκάλι λευκό κρασί μερικά κλωνάρια δεντρολίβανου και τα αφήνουμε για αρκετές μέρες. Πίνουμε 1 ποτήρι την ημέρα.
Εξωτερική: Αντισηπτικό για πληγές. Ρίχνουμε πάνω στην πληγή σκόνη από τριμμένα φύλλα δεντρολίβανου. Το μπάνιο σε αφέψημα δεντρολίβανου καταπραΰνει τους ρευματισμούς. Επίσης σε συνδυασμό με άλλα βότανα είναι αποτελεσματικό κατά της τριχόπτωσης.

Ρίγανη - Ορίγανον το κοινόν - Origanum Vulgare

Χρήση:
Εσωτερική: οι εισπνοές με ρίγανη βοηθούν σε στηθικά νοσήματα, το ρόφημα καταπραΰνει το βήχα και τον πόνο των δοντιών, βοηθά σε πόνους ρευματισμών, σε εντερικές διαταραχές και πόνους της κοιλιάς.
Τρόπος παρασκευής ροφήματος: για αφέψημα βράζουμε λίγα λεπτά ένα κουταλάκι του γλυκού ρίγανη σε ένα μπρίκι με νερό. Το σουρώνουμε και το πίνουμε ζεστό με μέλι.
Για έγχυμα: ένα κουταλάκι του γλυκού ρίγανη σε ένα μπρίκι με καυτό νερό. Το αφήνουμε 10 λεπτά, το σουρώνουμε και το πίνουμε ζεστό με μέλι.
Εξωτερική: βοηθά στην αντισηψία των τραυμάτων. Αφέψημα ρίγανης στο νερό του μπάνιου καταπραΰνει και τονώνει (βράζουμε 100γρ. ρίγανης σε 1 λίτρο νερό).

Φασκόμηλο - Ελελίσφακος ο φαρμακευτικός - Salvia Officinalis

Χρήση:
Εσωτερική: είναι τονωτικό, βοηθά στην ατονία του στομάχου, στην τόνωση της μνήμης, στο κρυολόγημα και στην έντονη εφίδρωση.
Τρόπος παρασκευής ροφήματος: για αφέψημα βράζουμε μια κουταλιά του γλυκού φρέσκα ή αποξηραμένα φύλλα σε ένα μπρίκι με νερό, το σουρώνουμε και το πίνουμε ζεστό ή κρύο ανάλογα με την εποχή.
Εξωτερική: ανακούφιση προσφέρουν τα φρέσκα φύλλα, αν τα τρίψουμε σε περιοχές με τσιμπήματα εντόμων ή σε πληγές με πύο. Γαργάρες με το αφέψημα καταπραΰνουν τον ερεθισμό των ούλων και του λαιμού. Το συχνό λούσιμο με το αφέψημα είναι καλό για την τριχόπτωση και οι κομπρέσες με ζεστό μείγμα είναι τονωτικές για το δέρμα του προσώπου. Χρησιμοποιείται επίσης στην μαγειρική για να νοστιμίζει κυρίως φαγητά με κρεατικά. Στο είδος Salvia υπάρχουν και ποικιλίες που καλλιεργούνται για διακοσμητικούς σκοπούς.

Φασκόμηλο - Ελελίσφακος ο φαρμακευτικός - Salvia Officinalis

Χρήση:
Εσωτερική: είναι τονωτικό, βοηθά στην ατονία του στομάχου, στην τόνωση της μνήμης, στο κρυολόγημα και στην έντονη εφίδρωση.
Τρόπος παρασκευής ροφήματος: για αφέψημα βράζουμε μια κουταλιά του γλυκού φρέσκα ή αποξηραμένα φύλλα σε ένα μπρίκι με νερό, το σουρώνουμε και το πίνουμε ζεστό ή κρύο ανάλογα με την εποχή.
Εξωτερική: ανακούφιση προσφέρουν τα φρέσκα φύλλα, αν τα τρίψουμε σε περιοχές με τσιμπήματα εντόμων ή σε πληγές με πύο. Γαργάρες με το αφέψημα καταπραΰνουν τον ερεθισμό των ούλων και του λαιμού. Το συχνό λούσιμο με το αφέψημα είναι καλό για την τριχόπτωση και οι κομπρέσες με ζεστό μείγμα είναι τονωτικές για το δέρμα του προσώπου. Χρησιμοποιείται επίσης στην μαγειρική για να νοστιμίζει κυρίως φαγητά με κρεατικά. Στο είδος Salvia υπάρχουν και ποικιλίες που καλλιεργούνται για διακοσμητικούς σκοπούς.

Μέντα η πιπερώδης - Mentha piperita

Ιδιότητες:
Η μέντα τονώνει την παραγωγή χολής και τη λειτουργία του συκωτιού. Έχει αντισπασμωδικές, αντιεμετικές και αντισηπτικές ιδιότητες, βοηθά στη χώνεψη και είναι καταπραϋντική στο κοινό κρυολόγημα και το βήχα. Έχει ευεργετικές ιδιότητες στους κολικούς και στην κολίτιδα. Λέγεται ότι η μέντα δεν πρέπει να λαμβάνεται από μητέρες που θηλάζουν γιατί σταματά το γάλα. Κατά αυτήν την έννοια μπορεί να βοηθά και στην αποκοπή του. Το λάδι της μέντας είναι κατά των νευραλγιών και των πονοκεφάλων. Το μεντόλ είναι συστατικό του λαδιού της μέντας. Χρησιμοποιείται τοπικά ως αναλγητικό σε περιπτώσεις νευραλγίας, πονοκεφάλων και ισχιαλγίας. Έχει αντισηπτική δράση
Τρόπος παρασκευής ροφήματος: για αφέψημα βράζουμε μια κουταλιά του γλυκού φρέσκα ή αποξηραμένα φύλλα σε ένα μπρίκι με νερό, το σουρώνουμε και το πίνουμε ζεστό ή κρύο ανάλογα με την εποχή.

Μοχίτο - ο Κουβανέζικος δυόσμος

Ανήκει στην οικογένεια της μέντας και η γεύση του είναι μεταξύ δυόσμου και μέντας. Χρησιμοποιείται στο φαγητό, σαν ρόφημα μόνο του με μέλι ή σαν συνοδευτικό γεύσης στο περίφημο κοκτέιλ που πήρε και το όνομα του από το φυτό.
Τρόπος παρασκευής ροφήματος: για αφέψημα βράζουμε μια κουταλιά του γλυκού φρέσκα ή αποξηραμένα φύλλα σε ένα μπρίκι με νερό, το σουρώνουμε και το πίνουμε ζεστό ή κρύο ανάλογα με την εποχή.
Τρόπος παρασκευής κοκτέιλ Mochito: Σε ένα χαμηλό (old fashion) ποτήρι βάζουμε δύο κουταλιές μαύρη ζάχαρη και λίγο λευκό ρούμι. Τρίβουμε τη ζάχαρη μέχρι να ενοποιηθεί με το ρούμι και αφού αυτά γίνουν ένα παχύρευστο σώμα προσθέτουμε μισό lime το οποίο στύβουμε με το ανάλογο γουδοχέρι, μία κορυφή φύλλων από μοχίτο (προσοχή δεν τα πιέζουμε), θρυμματισμένο πάγο μέχρι πάνω και συμπληρώνουμε σε αναλογία 5/7ρούμι, 2/7σόδα (αν όλα τα υλικά χτυπηθούν ελαφρώς σε σέικερ πριν είναι ακόμα καλύτερο).

Αρμπαρόριζα

Τί να κάνεις την τόση αρμπαρόριζα που έχεις στη γλάστρα και μοσχοβολάει;
Φτιάξτε αυτό το αρωματικό λικέρ που λειτουργεί ως υλικό ζαχαροπλαστικής, μαγειρικής ή ακόμη για θεραπευτικούς σκοπούς (για γαστρεντερολογικά προβλήματα ή όταν έχετε πονόλαιμο ή άφθες στόμα σας)
Υλικά

  • 250 γρ. αρμπαρόριζα
  • 1,5 φλ. τσαγιού ζάχαρη
  • 3/4 φλ. τσαγιού νερό
  • 1 λίτρο βότκα, ρακί, ή τσίπουρο χωρίς γλυκάνισο
  • Πράσινο χρώμα ζαχαροπλαστικής (προαιρετικά, για ενίσχυση χρώματος)

Τρόπος παρασκευής.
Πρώτα πάρετε μία καθαρή γυάλα χωρητικότητας τουλάχιστον 1,5-2 λίτρα και βάλετε μέσα την αρμπαρόριζα.
Σε μία κατσαρόλα φτιάξτε ένα ελαφρύ σιρόπι με τη ζάχαρη και το νερό. Αφήστε το σιρόπι να κρυώσει.
Ανακατέψτε το σιρόπι με τη βότκα και ρίξτε το μείγμα πάνω από τα φύλλα, μέσα στη γυάλα.
Σφραγίστε τη γυάλα, ανακινήστε, και τοποθετήστε τη γυάλα σε ένα σκοτεινό ντουλάπι για τουλάχιστον 6 εβδομάδες.
Στραγγίστε το λικέρ με τουλπάνι και προσθέστε το πράσινο χρώμα ζαχαροπλαστικής, αν θέλετε.
Αποθηκεύστε το λικέρ σε ένα όμορφο μπουκάλι.

Λουϊζα+λεβάντα Z

Αναμίξτε δύο πασίγνωστα βότανα που φημίζονται για την υπέροχη γεύση τους και τις ηρεμιστικές τους ιδιότητες.
Επιλέξαμε την λεμονάτη λουίζα και την λεβάντα που έχει πιο λουλουδάτη "floral-tasting" γεύση, για ένα υγιεινό, γευστικό ρόφημα.
Το αποτέλεσμα θα σας ενθουσιάσει.
Συστατικά

  • 5-6 φύλλα λουίζας
  • 1 1/2 κουταλιά του γλυκού λεβάντα
  • 1 κούπα φυσικό μεταλλικό νερό
  • 1 κουταλιά του γλυκού μέλι

Οδηγίες

  1. Βράστε το φυσικό μεταλλικό νερό στους απαιτούμενους βαθμούς (100° Κελσίου ) και κατόπιν ρίξτε τα φύλλα λουίζας και τα άνθη λεβάντας.
  2. Αφήστε τα να βγάλουν το άρωμα τους για 4-5 λεπτά και, αφού το σουρώσετε και το σερβίρετε στην αγαπημένη σας κούπα, προσθέστε το μέλι.
  3. Χαλαρώστε και απολαύστε το.

Λίγα μυστικά ακόμα

Μπορείτε ακόμα να φτιάξετε το ρόφημα του ενός λίτρου και να το βάλετε στο ψυγείο. Έτσι θα απολαύσετε το χαλαρωτικό ποτό σας παγωμένο ακόμα και στο γραφείο σας κατά τη διάρκεια της ημέρας. Φτιάξτε παγάκια από το ρόφημα που ετοιμάσατε και όχι από νερό, καθώς έτσι θα διατηρήσετε τη γεύση του ποτού σας αναλλοίωτη.
Αν θέλετε να βρείτε αρωματικά φυτά και βότανα για να εμπλουτίσετε τον κήπο ή το μπαλκόνι σας, ή αν έχετε επιπλέον απορίες, μη διστάσετε να επικοινωνήσετε μαζί μας. Θα χαρούμε να σας εξυπηρετήσουμε!

SHARE