ΔΩΡΕΑΝ ΑΠΟΣΤΟΛΗ ΣΕ ΟΛΕΣ ΤΙΣ ΠΟΛΕΙΣ
Το καλάθι μου

Το καλάθι σας είναι άδειο.

Αρχική / Blog / Συντήρηση Ζάμια - Ζαμιουκούλκας
Πίσω στο blog

Συντήρηση Ζάμια - Ζαμιουκούλκας

Συντήρηση Ζάμια - Ζαμιουκούλκας

Ζάμια (Zamioculcas zamiifolia)

Είναι γνωστή με πολλά ονόματα (ζάμια, ζαμιοκούλκας, Ζαμιούλκας, κτλ). Παρακάτω αναφέρουμε μερικά από τα χαρακτηριστικά της που την κάνουν ιδανική για επιλογή της ως φυτό εσωτερικού χώρου.

  • Χαμηλή απαίτηση σε φως
  • Χαμηλή απαίτηση σε νερό
  • Σκληρή σε εσωτερικές συνθήκες
  • Ανέχεια στην ξηρασία

Πριν μπούμε σε λεπτομέρειες πάνω στην φροντίδα της να σας την συστήσουμε κατάλληλα! Η Ζάμια έχει καταγωγή από την Ανατολική Αφρική και ανήκει στην οικογένεια της Araceae. Μαζί με το φιλόδεντρο (philodendron), το σπαθίφυλλο (spathiphyllum) και το αγλαόνιουμ (aglaonema) συνυπάρχουν μαζί μας για δεκαετίες (αν και παράγεται μαζικά περίπου από το 1990 από Ολλανδικά θερμοκήπια).

Η βάση της έχει “πρησμένα” ριζώματα από τα οποία ξεκινούν τα στελέχη με το φύλλωμα που είναι σκούρο πράσινο.

Τα φύλλα έχουν μία φυσική γυαλάδα που πολύ εύκολα κάποιος νομίζει πως υπάρχει πάνω τους κάποιο γυαλιστικό.

Κάτι που πρέπει να προσέξετε είναι να μην έρθουν τα γυμνά χέρια σας σε επαφή με τους χυμούς του φυτού καθώς περιέχουν κρυστάλλους οξαλικού ασβεστίου και μπορεί να προκαλέσουν ερεθισμό σε περίπτωση ευαίσθητης επιδερμίδας.

Ενώ πολλαπλασιάζεται πολύ γρήγορα το αντίθετο συμβαίνει με την ανάπτυξή της η οποία είναι πολύ αργή. Σαν φυτό στις ιδανικές συνθήκες δεν ξεπερνάει το 1 μέτρο σε ύψος (ο μέσος όρος βέβαια είναι 40εκ με 70εκ) αλλά μπορεί να απλώσει πραγματικά πολύ αν είναι σε μεγάλη γλάστρα. Αυτό το κάνει ιδανικό σε χώρους που θέλουμε να “γεμίσουμε” με φύλλωμα αλλά δεν θέλουμε να ανέβουμε πολύ σε ύψος. Με επιλογή ψηλής γλάστρας βέβαια μπορούμε να ανέβουμε κάπως από τις προαναφερθείσες διαστάσεις ύψους.

Αντέχει σε χαμηλές συνθήκες έμμεσου φωτισμού (όχι χωρίς καθόλου όμως) και δέχεται αρκετά την αμέλεια σε πότισμα. Για την ακρίβεια την προτιμά!

Δεν θέλει κάποιο ειδικό χώμα. Οποιοδήποτε ελαφρύ χώρα για φυτά εσωτερικού χώρου είναι εντάξει.

Λίπανση ζάμιας / zamioculcas

Ένα πλήρες ισορροπημένο λίπασμα (πχ το 20-20-20 και το xl-60 θεωρούνται ιδανικά) και εφαρμογή μία φορά το μήνα για τέλεια αποτελέσματα ή ακόμα και μία φορά το τρίμηνο είναι αρκετό να δώσουν στην ζάμια τα θρεπτικά στοιχεία που χρειάζεται. Το λίπασμα καλό είναι να διαλύεται σε νερό και να προστίθεται σαν πότισμα στο φυτό.

Φωτισμός ζάμιας / zamioculcas

Αν και η ζάμια είναι ανθεκτική σε συνθήκες χαμηλού έμμεσου φωτισμού αν μπει σε ένα φωτεινό μέρος θα πάει ακόμα καλύτερα. Κρατήστε την μακριά από απευθείας ακτινοβολία στην ήλιο αλλιώς το πιο πιθανό είναι να καεί.

Πότισμα ζάμιας / zamioculcas

Το διογκωμένο κομμάτι της ρίζας της χρησιμοποιείται από το φυτό ως αποθήκη νερού. Αυτό σημαίνει πως το φυτό πρέπει να έχει σχετικά στεγνό χώμα παρά βρεγμένο. Αν το ποτίζετε συχνά το πρώτο σημάδι υπερβολικού ποτίσματος θα είναι τα κίτρινα φύλλα. Αν η γλάστρα που την έχετε, έχει πιάτο θα πρέπει επίσης να το αδειάζετε. Ένα καλό σημάδι πως το φυτό θέλει νερό είναι να πιάσετε χαμηλά ένα χοντρό κλαδί της και αν αυτό είναι μαλακό τότε ποτίζετε, αν είναι σκληρό όχι. Από προσωπική εμπειρία τη δικιά μου ζάμια την ποτίζω μία φορά ανά 2-3 μήνες και δείχνει πραγματικά πολύ όμορφη και υγιής! Επίσης 9 στους 10 πελάτες (να μην πούμε 10 στους 10 :) ) που έχουν προβλήματα με ζάμια οφείλεται στο πολύ νερό και όχι το ανάποδο!

Ιδανική θερμοκρασία για την ζάμια / zamioculcas

Δεδομένης της καταγωγής της η ζάμια δεν θέλει καθόλου κρύο. Η ελάχιστη θερμοκρασία που θα πρέπει να μπει είναι οι 10-12 βαθμοί και η ιδανική για ανάπτυξη 22-35! Αποφύγετε τα ρεύματα κρύου αέρα πχ δίπλα σε κάποιο παράθυρο. Επίσης αν κάποιο φύλλο της κιτρινίσει απλά αφαιρέστε το!

Δείτε στο Fiorissimo υπέροχες ζάμιες για να στολίσετε το σπίτι σας.