Συντήρηση φυτών

16 Νοεμβρίου

18:35

ΔΗΜΟΣΙΕΥΤΗΚΕ: 
συντηρηση φυτων

Συμβουλές για συντήρηση φυτών εξωτερικού αλλά και εσωτερικού χώρου


ΑΖΑΛΕΑ

H αζαλέα κατάγεται από την Ορεινή Ασία και την Β. Αμερική.
Είναι φυτό εξωτερικού χώρου κι αυτό γιατί χρήζει ανάγκη άπλετου φωτισμού και καλού αερισμού.
Θέλει όξινο χώμα κατά τη μεταφύτευση (για οξύφυλλα) πχ μία καλή τύρφη.
Δεν θέλει πολύ νερό πχ δεν θέλει πότισμα κάθε μέρα
Καλό είναι να τοποθετείται σε σκιερό μέρος, ώστε να μην επιταχύνεται η ανθοφορία της και να ποτίζεται σε τακτά διαστήματα.
Συνιστάται συχνή λίπανση και προαιρετικό κλάδεμα λίγο πριν το καλοκαίρι.
Η αζαλέα είναι επιρρεπής σε ασθένειες όπως ψωρίαση, μύκητες, τετράνυχο, μελίγκρα, ιδιαίτερα την εποχή της άνοιξης. 

ΑΛΟΚΑΣΙΑ
Η αλοκάσια κατάγεται από τις Φιλλιπίνες.
Δείχνει ιδιαίτερη προτίμηση στα δροσερά κλίματα γι' αυτό και ενδείκνυται συχνό ψεκασμό με νερό. Τους καλοκαιρινούς μήνες απαιτείται τακτικό πότισμα, σε αντίθεση με τον χειμώνα όπου αρκείται σε λιγοστό νερό.
Το φυτό αυτό μπορεί να τοποθετηθεί σε σημείο όπου ο φωτισμός είναι μέτριος, αρκεί η θερμοκρασία να μην είναι χαμηλή.
Της χορηγούμε λίπασμα, κατά προτίμηση το καλοκαίρι, και δίνουμε μεγάλη σημασία στη ρίζα του φυτού αφού μπορεί εύκολα να προσβληθεί από βακτηρίδια.

ΑΝΘΟΥΡΙΟ
Το ανθούριο υπάρχει σε πολλές ποικιλίες και το συναντάμε σε χρωματισμούς όπως λευκό, ροζ, κόκκινο και δίχρωμο. Προέρχεται από την Τροπική Αφρική κι αυτό δικαιολογεί την προτίμηση που δείχνει στα ζεστά κλίματα .
Αν και χρειάζεται σχετικά υψηλή θερμοκρασία, που αυτόματα σημαίνει και συχνό πότισμα, ο φωτισμός πρέπει να είναι διακριτικός.
Τροφοδοτούμε το φυτό με λίπασμα σε μικρά διαστήματα, ώστε να είναι σε θέση να ανθοφορεί κάθε χρόνο. Εχθρός του ανθούριου είναι συνήθως η μελίγκρα, επομένως ελέγχετε το φυτό ώστε να υπάρξει άμεση αντιμετώπιση

ΑΡΑΛΙΑ
Η αράλια προέρχεται από την Τροπική Αμερική και την βρίσκουμε με μικρό και μεγάλο φύλλωμα.
Δεν είναι από τα φυτά που αγαπούν την υγρασία, επομένως συνιστάται  μια τοποθεσία με μέτριο φωτισμό αλλά με σχετικά υψηλή θερμοκρασία .
Τροφοδοτείτε με λίπασμα ανά τακτά διαστήματα, κάτι που δεν ισχύει για το πότισμά της το οποίο πρέπει να γίνεται αραιά .

ΑΡΔΙΣΙΑ
Ανήκει στα φυτά εξωτερικού χώρου εφόσον ο πολύ φωτισμός είναι κάτι βασικό για την συντήρησή του. Παρ'όλα ταύτα, πρέπει να είμαστε προσεχτικοί στο νερό που του παρέχουμε (δηλ. αραιό πότισμα).
Η αρδίσια κάνει έντονα την εμφάνισή της συνήθως την εποχή των Χριστουγέννων και σε συνδυασμό με τους ζωηρούς κόκκινους καρπούς που διαθέτει, μπορεί ν'αποτελέσει κομμάτι της γιορτινής σας διακόσμησης.
Παρέχοντας στο φυτό λίπανση ανά δύο μήνες περίπου, ενισχύουμε την αντοχή και την διάρκεια ζωής του.

ΑΡΟΚΑΡΙΑ
Το φυτό αυτό καταγόμενο από την χώρα της Αυστραλίας, θα μπορούσε εύκολα να παρομοιαστεί με μικρό έλατο, με την διαφορά όμως ότι η αροκάρια αποτελείται από μικρές πράσινες βελόνες πολύ απαλές στην αφή τους.
Απαιτούμενες συνθήκες για την σωστή φροντίδα της και την αποφυγή του κιτρινίσματος των βελόνων της, είναι ένα δροσερό περιβάλλον με σχετικά υψηλά επίπεδα υγρασίας. Εάν βρίσκεται στις προαναφερόμενες συνθήκες, αποφύγετε το συχνό πότισμα χωρίς όμως να παραλείπετε τη συχνή λίπανσή του.

ΑΣΠΑΡΑΓΓΟΣ
Ο ασπάραγγος κατάγεται από την Ινδία και την Ν.Αφρική και υπάρχει σε διάφορες ποικιλίες .
Είναι φυτό που δεν έχει μεγάλες απαιτήσεις , αρκεί η ατμόσφαιρα στην οποία βρίσκεται να είναι υγρή . Επιπρόσθετα , μία τέτοια τοποθεσία θα σας γλιτώσει από την διαδικασία του συχνού ποτίσματος .
Η συντήρησή του είναι σχετικά εύκολη καθώς ο φωτισμός και η θερμοκρασία που χρειάζεται ο ασπάραγγος είναι μέτρια . Το ίδιο ισχύει και για την συχνότητα λίπανσής του .
Συνιστάται τακτικός έλεγχος του φυτού για εμφάνιση μελίγκρας .

ΒΙΓΓΟΝΙΑ
Το βραζιλιάνικο φυτό βιγγόνια το συναντάμε σε πολλά , έντονα , ζωηρά και χαρούμενα χρώματα , όπως κόκκινο-κίτρινο-πορτοκαλί-λευκό-ροζ αλλά και σε αρκετές διχρωμίες .
Αν και η διάρκεια ζωής της είναι σχετικά μικρή , αυτό δεν αποτελεί ανασταλτικός παράγοντας στο να την αποκτήσουμε , εφόσον είναι ένα έξοχο στολίδι για τον κήπο και την βεράντα μας .
Η καλύτερη τοποθεσία για την βιγγόνια είναι ένα μέρος με μέτρια θερμοκρασία , αλλά με αρκετό οξυγόνο . Λογικά , ως ανθισμένο φυτό το πότισμά της θα έπρεπε να είναι τακτικό , όμως ο σαρκώδης κορμός της δεν το επιτρέπει , αφού συντρέχει κίνδυνος να σαπίσει . Επομένως , συνιστάται μεγάλη προσοχή στο πότισμα το οποίο πρέπει να είναι συχνό , αλλά όχι υπερβολικό .
Τροφοδοτείτε το φυτό με λίπασμα σε τακτά διαστήματα .
ΧΕΔΕΡΑ 'Η ΚΙΣΣΟΣ
Φυτό αναρριχώμενο , το οποίο προέρχεται από Ευρώπη , Ασία , Ν.Αφρική και κάποιες ποικιλίες από Κανάριους Νήσους .
Η καλύτερη ατμόσφαιρα για τον κισσό είναι η ξηρή , χωρίς όμως η θερμοκρασία να είναι ιδιαίτερα υψηλή . Αυτό συνεπάγεται ότι το ποτισμά του πρέπει να είναι συχνό .
Προτιμότερο είναι να μην έχει άμεση επαφή με το φως του ηλίου , ώστε να αποφευχθεί η πιθανότητα εγκάυματος των φύλλων του .
Λιπαίνετε το φυτό σε τακτά διαστήματα και αν επιθυμείτε κλαδεύετε ελαφρά τις κορυφές του .
Ασθένειες που μπορεί να εμφανιστούν είναι η ψωρίαση , η μελίγκρα και ο τετράνυχος .

ΚΑΛΑΘΕΑ
Υπάρχουν πολλές ποικιλίες καλαθέας , όλες τους  αρκετά εντυπωσιακές , με πλατιά φύλλα αποτελούμενα από ιδιαίτερες γραμμώσεις και διχρωμίες .
Χώρα καταγωγής τους είναι η Τροπική Αμερική .
Ως φυτό εσωτερικού χώρου , αναζητά μια τοποθεσία με διακριτικό φωτισμό και με σχετικά υψηλά επίπεδα θερμοκρασίας .
Η παροχή του νερού πρέπει να είναι αραιή (περίπου ανά 10 ημέρες) , σε αντίθεση με την λίπανση που χρειάζεται να γίνεται ανά τρίμηνο .
Μία ιδιαιτερότητα της καλαθέας είναι η κινητικότητα που παρουσιάζεται στα φύλλα της τις βραδυνές ώρες , καθώς μαζεύονται και κλείνουν προς τα επάνω και αντίστοιχα τις πρωινές ώρες καθώς ανοίγουν και επανέρχονται στην αρχική τους μορφή .
Πιθανές ασθένειες είναι ο τετράνυχος και η ψωρίαση .

ΚΑΜΕΛΙΑ
H καμέλια προέρχεται από την Ιαπωνία και μας εντυπωσιάζει με τα όμορφα λουλούδια της που υπάρχουν σε ποικιλία χρωμάτων.
Αν και φυτό εξωτερικού χώρου (κήπος , βεράντα),δεν αναζητά τόσο πολύ το νερό γι'αυτό και θα πρέπει να είστε προσεχτικοί στο πότισμά της.
Φροντίστε να βρίσκεται σε μέρος σκιερό ώστε η διαδικασία της ανθοφορίας της να εξελιχθεί φυσιολογικά και να μην χάσει γρήγορα τα λουλούδια της,
Η καμέλια χρειάζεται υδροδιαλυτό λίπασμα την άνοιξη και το φθινόπωρο, όπως επίσης το κλάδεμα συνιστάται την εαρινή εποχή πριν τη νέα βλάστηση.
Ασθένειες που ταλαιπωρούν το φυτό είναι ο ψευδόκοκκος ,η μελίγκρα και η χλώρωσις.

ΚΕΝΤΙΑ
Η κέντια είναι συνήθως φυτό μεγάλου μεγέθους , αρκετά εντυπωσιακό , καταγόμενο από την Αυστραλία .
Θεωρείται κάπως δύσκολο φυτό καθώς οι άκρες των φύλλων της μαυρίζουν εύκολα και γενικά παρουσιάζονται καφέ κηλίδες στο φύλλωμά της . Στις περισσότερες περιπτώσεις, αυτό οφείλεται στο νερό το οποίο περιέχει πολλά άλατα , γι'αυτό και αρκετοί γεωπόνοι συνιστούν αποσταγμένο νερό και όχι της βρύσης .
Επίσης , πιθανό αίτιο αυτού του φαινομένου μπορεί να είναι και το σημείο (μη ευνοϊκό) όπου την έχουμε τοποθετήσει.
Επομένως, η τοποθεσία που της αρμόζει είναι κάποια με μέτριο φωτισμό και θερμοκρασία, αλλά με σωστό και επαρκή αερισμό .
Διατηρείτε το χώμα της κάπως στεγνό ποτίζοντάς την σε αραιά διαστήματα .
Την εποχή της άνοιξης όπως και τους καλοκαιρινούς μήνες είναι απαραίτητη η συχνή παροχή λιπάσματος.
Η ψωρίαση και ο τετράνυχος είναι από τις πιο συνηθισμένες ασθένειες που παρουσιάζονται στην κέντια.

ΟΡΧΙΔΕΕΣ
H σωστή συντήρηση της ορχιδέας εξαρτάται από:
1. τον επαρκή αερισμό
2. τον διακριτικό φωτισμό
3. την υγρασία σε χαμηλά επίπεδα 
'Όταν παρουσιαστεί κιτρίνισμα στα νέα φύλλα του φυτού τότε πιθανές αιτίες είναι είτε το έντονο φως, ή η πολύ χαμηλή θερμοκρασία, ή απλά το φυτό έχει ανάγκη λιπάσματος.
Εάν παρατηρηθούν κόκκινα, καφέ, ή μαύρα σημεία στα φύλλα τότε μειώστε την συχνότητα ποτίσματος  (λιγότερη υγρασία) και μην εκθέτετε το φυτό σε πολύ φως, εφόσον ο ήλιος και η αυξημένη θερμοκρασία μπορεί να είναι ιδιαίτερα επιβλαβή.
Μεγάλη προσοχή συνιστάται στη λίπανση του φυτού (όχι υπερλίπανση), ώστε να μην επιφέρει αντίθετα αποτελέσματα.
'Όταν οι άκρες των φύλλων μαυρίζουν χρησιμοποιήστε αποσταγμένο νερό, διότι το νερό της βρύσης περιέχει πολλά άλατα.
Υπάρχουν όμως και περιπτώσεις που το πρόβλημα επισημαίνεται στα άνθη ή και στο ριζικό σύστημα της ορχιδέας. Εάν αυτό δεν οφείλεται σε κάποια αλλαγή κλίματος, αυξημένη υγρασία, ανεπαρκή αερισμό του φυτού, τότε τίθεται θέμα ιού ή μόλυνσης.
Επομένως, συμβουλευτείτε γεωπόνο και προμηθευτείτε με το κατάλληλο φάρμακο.
Περισσότερα για τις ορχιδέες εδώ
    
ΣΑΝΣΕΒΕΡΙΑ
Η σανσεβέρια κατάγεται από την Τροπική και Νότιος Αφρική.
Το φύλλωμά του είναι μακρόστενο,δίχρωμο, παχύ και αρκετά σκληρό.
Είναι φυτό που δείχνει προτίμηση στην ξηρασία, επομένως το νερό πρέπει να παρέχεται σε μικρές ποσότητες και αραιά διαστήματα. 
Το χώμα του πρέπει να παραμένει στεγνό, διαφορετικά υπάρχει κίνδυνος να σαπίσουν τα φύλλα του.
Δεν χρειάζεται ιδιαίτερη φροντίδα, εφόσον βρίσκεται σε μέρος με μέτριο φωτισμό και θερμοκρασία. '
Οσον αφορά την λίπανσή του καλό είναι να γίνεται περίπου ανά τρεις μήνες

ΣΕΦΛΕΡΑ
Υπάρχουν αρκετές ποικιλίες σεφλέρας και όλες προέρχονται από την Μαλαισία.
Θα την συναντήσουμε με μικρό και μεγάλο φύλλωμα, σε διάφορες αποχρώσεις του πράσινου (ανοιχτό-πράσινο), όπως και σε διχρωμίες.
Είναι ολιγαρκής φυτό τόσο στο πότισμά του όσο και στον φωτισμό και τη θερμοκρασία που χρειάζεται . Η σεφλέρα είναι αρκετά ανθεκτική και με σχετικά γρήγορη ανάπτυξη, εάν το σημείο που βρίσκεται το ευνοεί και φυσικά εάν του δίνεται το κατάλληλο λίπασμα σε συχνά διαστήματα .
Το κλάδεμα είναι προεραιτικό και συνιστάται προσοχή, ιδιαίτερα την άνοιξη, για μελίγκρα και ψωρίαση.

SHARE