Γιορτή της Μητέρας

29 Απριλίου

15:54

ΔΗΜΟΣΙΕΥΤΗΚΕ: 

Τί γιορτάζουμε στη Γιορτή της μητέρας;

Η μητέρα ήταν, είναι και θα είναι πάντοτε κάτι το ξεχωριστό για κάθε παιδί, έφηβο ή ενήλικα. Μάνα, Μητέρα, Μαμά… λέξεις που κλείνουν μέσα τους τόση ομορφιά, τρυφερότητα και αγάπη. Η μητέρα -βιολογική, θετή, ανάδοχη- αποτελεί την πιο σημαντική παρουσία στη ζωή μας. Είναι μία ύπαρξη ανιδιοτελής, στοργική και γλυκιά. Είναι πάντοτε εκεί όταν την χρειαστούμε, πρόθυμη να μας ακούσει και να μας συμβουλεύσει, να μας φροντίσει, να μας αγκαλιάσει. Είναι εκεί για να μας θρέψει και να μας ηρεμήσει, διώχνοντας με μαγικό τρόπο κάθε πόνο και φοβία μας.

Η μητρότητα τιμάται κάθε χρόνο με τη “Γιορτή της Μητέρας” ή την “Ημέρα της Μητέρας” και την γιορτάζουμε κάθε δεύτερη Κυριακή του Μαΐου. Είναι η εορτή που μας δίνει την ευκαιρία να εκφράσουμε την αγάπη και τον σεβασμό μας στη γυναίκα που μας έδωσε ζωή και μας φρόντισε. Διότι, χωρίς αυτή τη σύνδεση μας με την τροφό (ειδικά τα πρώτα χρόνια της ζωής μας) δε θα μπορούσαμε να επιβιώσουμε. Πρόκειται για μια αρκετά παλιά γιορτή που συναντάμε αρχικά στην αρχαία Ελλάδα. Η πρώτη μορφή εορτασμού της μητέρας ήταν μια ανοιξιάτικη γιορτή αφιερωμένη στην Μεγάλη Μητέρα την Γαία, η οποία ήταν σύζυγος του Ουρανού. Η Γαία θεωρούνταν η προσωποποίηση της φύσης που δημιούργησε τον Κόσμο και την λάτρευαν ως Υπέρτατη Θεότητα.

Ύστερα, η γιορτή μεταφέρθηκε στην κόρη της Ρέα, σύζυγο και αδερφή του Κρόνου που λατρευόταν ως «Μητέρα των Θεών» και ήταν η θεά της γονιμότητας της γης. Ήταν η πρώτη που γέννησε με τοκετό και έθρεψε τα παιδιά της με το πολύτιμο μητρικό γάλα. Οι πρόγονοι μας οι αρχαίοι Έλληνες, την τιμούσαν όπως και τη μητέρα της, κάθε Άνοιξη.

Κατά τα ρωμαϊκά χρόνια συναντάμε τη Γιορτή της Μητέρας ως γιορτή αφιερωμένη στην Θεά Κυβέλη. Η νεότερη εκδοχή της εορτής έρχεται στην Αγγλία του 1600 μ. Χ. με την «Κυριακή της Μητέρας» (Mothering Sunday) που γιορταζόταν κάθε χρόνο την 4η Κυριακή της Σαρακοστής. Ακόμα και οι υπηρέτες έπαιρναν άδεια εκείνη την ημέρα, για να επιστρέψουν στα σπίτια τους και να βρεθούν με την μητέρα τους. Με την εξάπλωση του Χριστιανισμού στην Ευρώπη, η γιορτή μεταλλάχθηκε σε «Γιορτή της Μητέρας Εκκλησίας».

Αργότερα, τον 20ο αιώνα η Άννα Τζάρβις (Ann Maria Reeves Jarvis), ακτιβίστρια δασκάλα, αγωνίστηκε για να καθιερωθεί η 2η Κυριακή του Μάη ως Γιορτή της Μητέρας, προς τιμήν της μητέρας της που αγωνίστηκε ώστε να συμφιλιωθούν οι Νότιοι και οι Βόρειοι Αμερικάνοι μετά τη λήξη του εμφυλίου το 1864. Δικαιώθηκε το 1914, όταν το Κογκρέσο όρισε ως επίσημη εθνική εορτή «Γιορτή της Μητέρας» την ημέρα αυτή.

Στην χώρα μας η εορτή αυτή συνδέθηκε με την γιορτή της Υπαπαντής στις 2 Φλεβάρη. Τότε η Ορθόδοξη Εκκλησία εορτάζει την είσοδο του σαράντα ημερών Ιησού στο Ναό για να πάρει την Ευλογία (να σαραντίσει, με την σημερινή ορολογία). Ο παράλληλος εορτασμός με την Εκκλησία καθιερώθηκε το 1929 με προφανή τον συμβολισμό της Μητέρας Παναγιάς. Την δεκαετία του ’60 η γιορτή αυτή ατόνησε και ενισχύθηκε και επικράτησε η δυτικόφερτη συνήθεια της 2ης Κυριακής του Μάη. Η Εκκλησία όμως εμμένει στην παλαιά ημέρα του εορτασμού και διοργανώνει τότε τις σχετικές εκδηλώσεις.

Η Γιορτή της Μητέρας είναι κινητή και την γιορτάζουμε κάθε δεύτερη Κυριακή του Μαΐου. Ένα γλυκό φιλί, μια ζεστή αγκαλιά και ένα λουλουδάκι θα κάνουν απίστευτα ευτυχισμένη την πιο σπουδαία και σημαντική γυναίκα της ζωής μας ….την μανούλα μας!!!

Ευχηθείτε Χρόνια Πολλά στη Mητέρα με το πιο όμορφο δώρο. Μία σύνθεση λουλουδιών από το fiorissimo.gr

SHARE