Αποξήρανση λουλουδιών και πως γίνεται!

1 Απριλίου 2018

13:08

ΔΗΜΟΣΙΕΥΤΗΚΕ: 

Αυτό που έδωσε στην Τέχνη η φωτογραφία ..το έδωσε η αποξήρανση λουλουδιών στη Διακόσμηση!!     
Η ομορφιά ενός λουλουδιού ή ενός μπουκέτου, με τη μέθοδο αποξήρανσης μπορεί να εγκλωβιστεί και να διατηρηθεί...για πάντα!!!
Τα αποξηραμένα άνθη όπου κι αν τοποθετηθούν, αλλάζουν την ατμόσφαιρα και τη διάθεση, δημιουργώντας μια “φυσική” διακόσμηση στον χώρο μας.
Τα συναντάμε σε συνθέσεις με αρωματικά ποτ-πουρί, σε ξύλινες/χάρτινες επιφάνειες με τεχνικές decoupage, σε βάζα, σε κάδρα, στολισμένα με κορδέλες σε στεφανάκια κλπ..

Αν αναρωτιέσαι λοιπόν πως να αποξηράνεις λουλούδια διαβάσε παρακάτω!
 

Εύκολοι και γρήγοροι τρόποι αποξήρανσης :

  • Αποξήρανση λουλουδιών με τη μέθοδο του αέρα (ανάποδο κρέμασμα)

Θεωρείται από τις πιο εύκολες μεθόδους και μας βοηθά να αποξηράνουμε ταυτόχρονα πολύ περισσότερα λουλούδια-και βότανα- σε σχέση με τις υπόλοιπες μεθόδους.

1. Παίρνουμε τα άνθη που θέλουμε και τα κρατάμε ευθυγραμμισμένα μαζί, γυρίζοντας τα ανάποδα.
Αν θέλουμε αφαιρούμε μερικά φύλλα, για να αποτρέψουμε την επιπλέον ενυδάτωση τους.
2. Τα δένουμε με σχοινί ή λάστιχο, αλλά προσέχουμε να είναι σε διαφορετικό ύψος το καθένα, να μην ακουμπάνε μεταξύ τους τα μπουμπούκια.
3. Τα κρεμάμε ανάποδα σε σκοτεινό (για να διατηρήσουν το χρώμα τους) και ζεστό μέρος για 2-4 εβδομάδες.
4. Όταν λυγίσουμε το κοτσάνι και σπάει, τότε είναι έτοιμα! Ψεκάζουμε με λακ και τα κατεβάζουμε!

Tips για αποξήρανση στον αέρα:
- Αν θέλουμε τα κλείνουμε σε μια χάρτινη σακούλα, αφού κάνουμε μερικές τρύπες, ώστε να μην μαζεύουν σκόνη!
- Ιδανικά λουλούδια είναι τα τριαντάφυλλα, τα γαρύφαλλα, τα κλωνάρια της μπουκαμβίλιας.
- Στο χώρο αποξήρανσης πρέπει να υπάρχει καλή κυκλοφορία του αέρα και η θερμοκρασία να κυμαίνεται στους 20-25 C, ώστε να αποφεύγεται η υγρασία και η δημιουργία μούχλας.

 

  • Αποξήρανση λουλουδιών με πίεση

Αν επιλέξουμε να αποξηράνουμε πέταλα ή μικρό αριθμό λουλουδιών είναι η ιδανική μέθοδος.
Κοιτάμε να μην είναι νωπά, διαφορετικά τα κρεμάμε να στεγνώσουν.

1. Επιλέγουμε ένα μεγάλο βιβλίο (Πχ τηλεφωνικοί κατάλογοι)
2. Τα εναποθέτουμε ανάμεσα σε απορροφητικό χαρτί (και για να αποφύγουμε να λερωθεί το βιβλίο),
3. Το κλείνουμε και εν συνεχεία το περικλείουμε σε μια εφημερίδα την οποία τοποθετούμε σε οριζόντια θέση.
Φροντίζουμε να είναι ξηρό το μέρος και τα αφήνουμε για μια εβδομάδα.
Το χαρτί θα απορροφήσει όλη την υγρασία των  λουλουδιών.
4. Έπειτα, αφαιρούμε το χαρτί και βάζουμε την εφημερίδα με τα άνθη, στη μέση ενός βιβλίου και κατόπιν το κλείνουμε.
Το τοποθετούμε ξαπλωτά και βάζουμε από πάνω του και άλλα βιβλία, ώστε να αυξήσουμε την πίεση.

Αν θελήσουμε να αποξηράνουμε αρκετά λουλούδια ταυτοχρόνως, τα τοποθετούμε σε διαφορετικές σελίδες του ίδιου βιβλίου, ακολουθώντας την μέθοδο που χρησιμοποιήσαμε παραπάνω.
Θα είναι έτοιμα σε 2-3 εβδομάδες ανάλογα το μέγεθος και είδος των λουλουδιών.

Tips για αποξήρανση σε βιβλίο
-Ιδανικά λουλούδια είναι οι βιολέτες και οι πανσέδες.
-Ιδανική τεχνική για δημιουργία κάδρων με φυσικά υλικά
 

  • Αποξήρανση λουλουδιών στο φούρνο μικροκυμάτων

Με τη μέθοδο αυτή κερδίζουμε χρόνο, σε σύγκριση με τις συμβατικές μεθόδους που κρατάνε εβδομάδες, αφού διαρκεί μόνο μερικά λεπτά.

1. Κόβουμε μια ποικιλία λουλουδιών, τα οποία θα είναι στεγνά και καθαρά από έντομα.
2. Βάζουμε άμμο κάτω-κάτω (πχ αυτή που χρησιμοποιούμε για τα κατοικίδια) σε ένα μπολ κατάλληλο για φούρνο μικροκυμάτων, τοποθετούμε το λουλούδι και το καλύπτουμε τελείως,
σκεπάζοντας το με την άμμο.
3. Παίρνουμε 1 λουλούδι τη φορά.
4. Το αφήνουμε 2 με 3 λεπτά σε δυνατή θερμοκρασία.
5. Ύστερα το βγάζουμε και επαναλαμβάνουμε με τα υπόλοιπα.

Άλλος ένας τρόπος είναι να τοποθετήσουμε το άνθος ανάμεσα σε διπλό χαρτί κουζίνας για 1 λεπτό ή μέχρι να αποκτήσουν την όψη που θέλουμε, στην χαμηλότερη θερμοκρασία.

Tips για αποξήρανση λουλουδιών σε φούρνο μικροκυμάτων
- Ιδανικά λουλούδια είναι οι μαργαρίτες, οι ζέρμπερες, τα χρυσάνθεμα, οι ντάλιες.
- Ο χρόνος διαφέρει από λουλούδι σε λουλούδι ή από φούρνο σε φούρνο οπότε καλό είναι να πειραματιστούμε με τα πρώτα.
Ειδικά στη δεύτερη τεχνική σε πολλές περιπτώσεις μερικά δευτερόλεπτα αρκούν!
   

  • Αποξήρανση λουλουδιών με τη μέθοδο του πυριτίου - silica gel

Η πιο κατάλληλη μέθοδος για να αφαιρεθεί η υγρασία μεν αλλά και να διατηρηθούν ζωηρά τα χρώματα και το σχήμα των λουλουδιών.

1. Παίρνουμε τα λουλούδια και τα κόβουμε αφήνοντας τουλάχιστον 3 εκατοστά από το στέλεχος τους.
(Προσέχουμε πριν τα βάλουμε να έχουν στεγνώσει αρκετά καλά και να είναι χωρίς έντομα)
2. Ρίχνουμε τους κόκκους πυριτίου ( silica gel )  στο μπολ με τα λουλούδια απαλά για να μην τσαλακώσουμε τα πέταλα και τα καλύπτουμε ολόκληρα.
Ανάλογα με το σχήμα του λουλουδιού μπορούμε να βάλουμε τα άνθη ανάποδα ή κανονικά αρκεί το silica gel να εισχωρήσει παντού
(πχ το τριαντάφυλλο θα το βάλουμε οπωσδήποτε με το κοτσάνι προς τα κάτω ενώ η μαργαρίτα μπορεί να μπει και ανάποδα)

3. Σφραγίζουμε εντελώς το δοχείο. Μετά από 2-6 μέρες ελέγχουμε το αποτέλεσμα και κατόπιν τα αφαιρούμε και τα ξεσκονίζουμε με ένα πινέλο.

Tips για αποξήρανση με silica gel
-Το πυρίτιο επαναχρησιμοποιείται πολλές φορές και το αγοράζουμε από εξειδικευμένα καταστήματα κηπουρικής ή καταστήματα hobby.
Υπάρχει σε δύο μορφές. Σε κρυστάλλους και σε σκόνη. Συνιστούμε για αποξήρανση την σκόνη καθώς εισχωρεί πιο βαθιά σε άνθη με πτυχώσεις και αποξηράνει πιο ομοιόμορφα.
-Αν δεν βρείτε σκόνη μπορείτε να πάρετε κρυστάλλους και να τους κάνετε σκόνη στο μίξερ (ΠΡΟΣΟΧΗ- το πλύσιμο του μίξερ μετά πρέπει να γίνει εξονυχιστικά).
-Επίσης μεγάλη προσοχή να μην εισπνέετε την σκόνη
-Επιλέξτε το silica gel που αλλάζει χρώμα όταν φτάσει στο όριο απορρόφησης της υγρασίας 
-Κατάλληλα λουλούδια για αποξήρανση με silica gel: τριαντάφυλλα, μαργαρίτες, παιώνιες, γαρύφαλλα, σελώσιες, ζήνιες κ.α.
-Μπορείτε να συνδυάσετε αυτή τη τεχνική με την τεχνική αποξήρανσης σε φούρνο (μικροκυμάτων ή κανονικό) για πραγματικά γρήγορα αποτέλεσμα
 

  • Αποξήρανση λουλουδιών στο φούρνο

Αν δεν μπορείτε να περιμένετε βδομάδες τότε αυτή η μέθοδος είναι για εσάς!
1. Απλώνουμε τα πέταλα ή ακόμα και ολόκληρα τα άνθη σε σχάρα.
2. Σε θερμοκρασία 150 έως 200C ψήνουμε για 1,5 - 2 ώρες.
Κάθε μισή ώρα τσεκάρουμε τα άνθη ώστε να μην τα κάψουμε
3. Μόλις τα πέταλα αποκτήσουν μια ελαφρά κάμψη, τότε είναι έτοιμα.
4. Τα αφήνουμε εκτός φούρνου όλο το βράδυ –τουλάχιστον για 10 ώρες- ώστε να βεβαιωθούμε για την αποφυγή μούχλας.

Tips για αποξήρανση στο φούρνο
-Ιδανική για ποτ-πουρί
-Αν τα λουλούδια που χρησιμοποιήσαμε έχουν διαφορετικά μεγέθη ο χρόνος ψησίματος ανά λουλούδι ενδέχεται να διαφέρει.
-Κατάλληλη και για πιο "ώριμα" λουλούδια

  • Αποξήρανση λουλουδιών σε βάζο (μέθοδος του τεμπέλη :) )

Δεν την προτείνουμε καθώς έχει πολλά μειονεκτήματα με πρώτο και κύριο πως στα περισσότερα λουλούδια στραβώνουν τα κοτσάνια τους κατά την αποξήρανση και συνήθως δεν έχει και το καλύτερο τελικό αποτέλεσμα.
Πάραυτα αν βαριόμαστε, δε θέλουμε να κάνουμε τίποτα αλλά θέλουμε να φυλάξουμε τα λουλούδια που μας, μπορούμε να την δοκιμάσουμε!
1. Αρχικά αφαιρούμε τα περισσότερα φύλλα από τα λουλούδια.
2. Γεμίζουμε ένα βάζο με ελάχιστο νερό, περίπου 5 εκατοστά ύψος (ίσα που να βρέχονται τα κοτσάνια τους)
3. Τοποθετούμε το βάζο σε σκοτεινό μέρος, όπως ένα ντουλάπι, για 1-2 εβδομάδες.
4. Όταν εξατμιστεί το νερό είναι έτοιμα!!

Tips για αποξήρανση σε βάζο
- Ιδανικά λουλούδια είναι οι ορτανσίες, ο αμάρανθος και η γυψοφύλλη
- Τίποτα άλλο!

Γενικά tips
-Κατ’ αρχήν να ξεκαθαρίσουμε ότι δεν είναι όλα τα λουλούδια το ίδιο κατάλληλα για αποξήρανση.
Κάποια από τα ακατάλληλα είναι τα γεράνια, οι βιολέτες, τα χρυσάνθεμα ,οι παπαρούνες και οι κρίνοι.
-Επίσης, φροντίζουμε να επιλέγουμε άνθη που είναι ακόμη μπουμπούκια ή που μόλις αρχίζουν να ανοίγουν τα πέταλα τους και όχι υπερώριμα, ώστε να διατηρήσουν την φρεσκάδα τους -και να είναι  περισσότερο ανθεκτικά- στο χρόνο!
-Συλλέγουμε τα άνθη μας από το πρωί ως νωρίς το απόγευμα, σε ξηρό κλίμα χωρίς υγρασία, με ηλιοφάνεια, ώστε να επιτύχουμε την αποξήρανση σε ακόμη πιο σύντομο χρονικό διάστημα.
-Αποφεύγουμε την συλλογή μετά από πότισμα ή βροχή καθώς αλλοιώνεται η ποιότητα και το σχήμα των λουλουδιών κατά την αποξήρανση.
-Σε οποιαδήποτε τεχνική αναφέραμε το κάθε είδος και μέγεθος λουλουδιού διαφέρει στους χρόνους που απαιτούνται.

 

SHARE