8 Μαρτίου Γιορτή της Γυναίκας!

4 Μαρτίου

13:00

ΔΗΜΟΣΙΕΥΤΗΚΕ: 
Τί γιορτάζουμε τη γιορτή της γυναίκας

Τί γιορτάζουμε στην Ημέρα της Γυναίκας?

Κάθε χρόνο στις 8 Μαρτίου, η Ελλάδα αλλά και πολλά άλλα κράτη παγκοσμίως γιορτάζουμε την γιορτή της Γυναίκας!

Γιορτάζουμε τα κεκτημένα πολιτικά και εργασιακά δικαιώματα των γυναικών μέσα στην ιστορία.
Στο όχι και τόσο μακρινό παρελθόν μην ξεχνάμε πως υπήρχε τρομερός διαχωρισμός μεταξύ ανδρών και γυναικών.
Εκείνες δεν είχαν δικαίωμα ψήφου, δικαίωμα στην εκπαίδευση, στην εργασία και γενικά δεν αντιμετωπίζονταν ισότιμα από τους άνδρες.

Ας ανατρέξουμε λίγο στην ιστορία να δούμε περισσότερα γεγονότα:

1909 - Η πρώτη καταγεγραμμένη ημέρα της γυναίκας σημειώνεται στις 28 Φεβρουαρίου στην Αμερική.
Το σοσιαλιστικό κίνημα την επιλέγει για να τιμήσει την απεργία του 1908 όπου 15.000 γυναίκες διαδήλωσαν για τα δικαιώματα τους στην εργασία και το δικαίωμα της ψήφου.

1910 - Ένα χρόνο μετά στην Κοπεγχάγη, στο παγκόσμιο συνέδριο προτείνεται για πρώτη φορά να γιορτάζεται σε κάθε χώρα η "Ημέρα της Γυναίκας" ώστε να καταφέρουν με αυτό το τρόπο να "πιέσουν" περισσότερο για τα δικαιώματα τους. 100 γυναίκες από 17 χώρες υποστηρίζουν την πρόταση για ίσα δικαιώματα χωρίς όμως να οριστεί κάποια συγκεκριμένη ημέρα.

1911 - Σαν αποτέλεσμα της αρχής που έγινε στην Κοπεγχάγη στις 19 Μαρτίου, πάνω από 1.000.000 άνδρες και γυναίκες κάνουν πορείες διαμαρτυρίας σε Αυστρία, Δανία, Γερμανία και Ελβετία ταυτόχρονα, ζητώντας ξανά δικαίωμα στην ψήφο, καλύτερες εργασιακές συνθήκες, επαγγελματική εκπαίδευση και τέλος στις διακρίσεις πάνω στην εργασία.

1913-1914   Η διεθνής "Ημέρα της Γυναίκας" επίσης έγινε ένα μέσο διαδήλωσης κατά του Παγκοσμίου Πολέμου που μαινότανε εκείνη την περίοδο. Σαν μέρος του ειρηνικού κινήματος οι Ρωσίδες γυναίκες ορίζουν σαν πρώτη "Ημέρα της Γυναίκας" την τελευταία Κυριακή του Φεβρουαρίου. Παράλληλα στην Ευρώπη στις 8 Μαρτίου οι γυναίκες διαδηλώνουν κατά του πολέμου σαν ένδειξη αλληλεγγύης στους υπόλοιπους διαδηλωτές.

1917 - Ενάντια στη ψυχολογία του πολέμου, οι γυναίκες της Ρωσίας επιλέγουν να διαδηλώσουν ξανά με σύνθημα "Ψωμί και Ειρήνη" την τελευταία Κυριακή του Φεβρουαρίου (η οποία έπεσε στις 8 Μαρτίου στο Γρηγοριανό ημερολόγιο). 4 ημέρες μετά ο τσάρος και η προσωρινή κυβέρνηση δίνουν επιτέλους στις γυναίκες το δικαίωμα να εκλέγουν!

1975 - Η διεθνής Ημέρα της Γυναίκας αναγνωρίζεται από τον οργανισμό των Ηνωμένων Έθνη επισημοποιώντας πως πλέον άνδρες και γυναίκες έχουν τα ίδια δικαιώματα.


1995 - Η διακήρυξη στο Πεκίνο, μία ιστορική ημέρα που 189 κυβερνήσεις από όλο το κόσμο υπογράφουν με κοινό στόχο ένα κόσμο όπου κάθε γυναίκα και κορίτσι θα μπορούν να πραγματοποιήσουν τις επιλογές τους. Να μπορούν να συμμετέχουν στη πολιτική, στην εκπαίδευση, να έχουν εισόδημα και να ζήσουν σε μία κοινωνία χωρίς βία και διάκριση.

2011 - Ο τότε πρόεδρος της Αμερικής Μπαράκ Ομπάμα ανακηρύσσει τον Μάρτιο ως τον "Ιστορικό μήνα της Γυναίκας"

Είτε είναι μητέρα, είτε σύζυγος, είτε φίλη, αυτή την ημέρα ας τους δείξουμε πόσο χαιρόμαστε να υπάρχουν στις ζωές μας!

Ας τους δείξουμε πόσο ανάγκη τις έχουμε για την ψυχοσύνθεση μας!

Από ένα μπουκέτο λουλούδια ή έστω ένα τριαντάφυλλο είναι το λιγότερο που μπορούμε να κάνουμε για αυτές!

Κάντε τες ακόμα πιο χαρούμενες διαλέγοντας υπέροχα λουλούδια από το Fiorissimo.

SHARE